SteckQR

STECKQR is een serie van tien haiku’s, die zijn omgezet in een QR-code zodat ze met een smart-phone te lezen zijn.

 

Deze codes waren eigenlijk bedoeld om geborduurd te worden, maar dit bleek in de praktijk zeer moeilijk uitvoerbaar. Ministeck kwam toevallig om de hoek kijken en bleek een uitermate goede vervanging. De vorm van de stukjes leken wel speciaal hiervoor gemaakt.

De haiku’s zijn gemaakt door dichter Henk van Zuiden. Deze gedichten zijn heel geschikt om een serie van QR-gedichten mee uit te werken. Omdat een haiku is gebonden aan een aantal vaste regels (drie regels met een vaststaand aantal lettergrepen per regel) is elk gedicht even lang. Aangezien een QR-code groter wordt naarmate het meer tekst bevat, zorgt een serie omgezette haiku’s voor een verzameling even grote QR-codes.

Als je snel kijkt naar de hele verzameling zie je niet zo snel de verschillen tussen de verschillende gedichten, maar elke code bevat een ander gedicht.

Wil je meer gedichten en haiku’s lezen van Henk van Zuiden? Lees er hier meer over

Deze serie heeft van midden december 2012 tot eind januari 2013 in de kunstuitleen van het Kunstenlab in Deventer gehangen. Daarna is deze serie naar een gezamenlijke expositie van MAAK-deelnemers aan de Boxbergerweg in Deventer verhuisd. Alle QR-codes hebben meegedaan met de Twente Biennale in het Balengebouw in Enschede op 1 juni en daarna heeft de hele serie een aanmoedigingsprijs gewonnen tijdens met perspectief dat werd gehouden in het Cobra museum in Amstelveen in september 2013.

En tijdens de expositie –en verkooptentoonstelling in boekhandel Praamstra te Deventer is een van de werken verkocht, waardoor de serie nu nog bestaat uit 9 gedichten.

Kijk in de webwinkel onder het kopje ‘QR-codes uit STECKQR‘ welke nog aanwezig zijn en wat de prijzen ervan zijn.