De verzamelwoede van mijn moeder

Tijdens dit project, probeer ik een orde te scheppen in de chaos die mijn biologische moeder achterliet (en nog steeds laat) na haar overlijden in mei 2014.

 

Wat te doen met alle spullen die overblijven als iemand overlijdt.

Wat te doen met alle spullen die overblijven als je moeder overlijdt.

Wat te doen met alle spullen die overblijven als je moeder overlijdt, waarmee je al meer dan tien jaar geen contact meer hebt gehad.

Wat te doen?

 

Na meer dan 10 jaar geen contact met haar gehad te hebben, probeer ik het verleden en het heden te begrijpen door iets te gaan met de verzamelwoede die mijn moeder in de greep had. Een verzamelwoede die ik begrijp, herken, maar zelf ook los probeer te laten.

Inmiddels heb ik uit de erfenis die dingen gehaald die mij deden denken aan vroeger, waar ik herinneringen aan had. Maar ook spullen die ik niet herken, maar gewoon heel mooi vind.

Bij Dynamo Expo in Enschede heb ik een greep uit de grote verzameling voorwerpen die in het huis achterbleven en die anders ‘weggegooid’ zouden worden verzameld: tinnen vaasjes, glazen vazen, schilderijtjes, sleutels, religieuze voorwerpen, stenen eieren, kleine doosjes en serviesgoed.

Al deze voorwerpen heb ik geordend, uitgestald, genummerd en bezoekers konden langskomen en een of twee voorwerpen uit de erfenis meenemen tegen een symbolisch bedrag. Ook konden mensen (die verder weg woonden) een onderdeel van de erfenis claimen door via mijn website een voorwerp uit te kiezen. Na de opening (van zondag 10 mei) op moederdag was de tentoonstelling nog twee weken geopend. Op woensdag 13 mei is er een artikel in de dagblad Tubantia gekomen over deze expositie. En op vrijdag 22 mei was de laatste dag van de tentoonstelling.

Inmiddels is alles opgeruimd: voorwerpen uitgedeeld, een kleine nieuwe verzameling mee naar huis genomen voor een tweede internet-erfenis, alle voorwerpen ingepakt en naar de kringloopwinkel gebracht, stickertjes weggehaald en alle spijkertjes uit de muren gehaald.

Dit project stopt hiermee niet, want de mensen die iets hebben meegenomen uit de erfenis wordt gevraagd om een foto te maken van dat voorwerp op zijn nieuwe bestemming. Inmiddels zijn er al een twintig-tal foto’s binnengekomen voor dit project ‘de verzameling verstrooid‘. Later dit jaar zal dit project meer inhoud krijgen, maar je kunt er hier meer over lezen.

 

Hier  en hier zie je alle voorwerpen uitgestald zoals in het begin van de tentoonstelling

Hier zie je alle overgebleven voorwerpen aan het einde van de tentoonstelling

Hier zie je de voorwerpen die meededen met de internet-erfenis