een vaas vol

Een project om bloemen te maken die biologischer en ecologischer zijn dan de bloemen die je koopt in de bloemenwinkel of supermarkt.

Het idee is ontstaan nadat ik een documentaire had gezien over het gebruik van gif in de bollenvelden, en later een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over fair-trade bloemen

Erg indrukwekkend en na het kijken heeft de snijbloem bij mij een nogal negatieve bijsmaak achtergelaten. Ik was een groot liefhebber van bloemen in huis, het vrolijkt op en ruikt heerlijk. Maar na het zien van de documentaire zet ik niet meer zo vanzelfsprekend elke week  snijbloemen op tafel. Gelukkig zijn er wat alternatieven, zoals eigen teelt van bloemen of het nemen van een plukabonnement. Om deze beperkte keuze wat uit te breiden kwam ik met het idee om een bos bloemen te maken van stof. Deze behoeven geen water, komen uit eigen land en hebben zeer zeker geen gif gehad in de ontwikkeling daarvan.

De eerste versie van deze biologische en ecologische bloemen hebben een ontwerp van AnnaKarina ter Horst en na de 2-kleuren zeefdruk heb ik het verder bewerkt door deze te borduren. Door het gebruik van fair-trade katoen en biologisch afbreekbare inkten tijdens het zeefdrukken zal deze bos bloemen op meerdere vlakken beter uit de verf komen dan een gemiddelde bos bloemen bij de supermarkt of bloemist!

De tweede versie zijn de bermb(l)ommen; een serie van 14 bloemen uit de berm van Deventer. Deze bloemen zijn gedroogd en geplet en daarna geplakt en gelakt op oude porseleinen deksels. Samen vormen ze de bloem. De bloemen/planten zijn op tafel neer te leggen of op te hangen aan de muur met een spijkertje.

Kijk onder het kopje ‘winkel’ voor meer informatie over de verschillende versies van dit project.

Heb je nog meer vragen over deze serie bloemen of wil je er eentje bestellen? Mail dan naar jdekens77@gmail.com

Categorie├źn