Gastelaar

Gastelaar is een kinderkunstproject dat ik samen met Victor Frederik en Maaike Ebbinge heb uitgevoerd voor en tijdens Oerol 2016.

 

Gastelaar is een kinderkunstproject dat ik samen met Victor Frederik en Maaike Ebbinge heb uitgevoerd.

Tijdens het project wordt er een link gemaakt tussen een Vogelaar (die vogels onderzoekt) en een Gastelaar (die gasten onderzoekt). De leerlingen van alle basisscholen van Terschelling zijn altijd al Gastelaar geweest. Want wie kunnen de gasten nog beter onderzoeken dan diegene die er altijd op het eiland zijn? Er wordt een link gelegd tussen vijf vogels die heel veel voorkomen op het eiland (de Lepelaar, de Kanoet, de Drieteenstrandloper, de Rosse Grutto en de Rotgans) en de bezoekers die tijdens Oerol op het eiland verblijven.

Voordat Oerol begint doen alle leerlingen mee met een grootschalig onderzoek, waarbij wordt gekeken naar hoe de gasten zich bewegen, wat ze eten, waar ze het liefst verblijven en wat ze allemaal naar het eiland meenemen. Tijdens de kunstworkshops worden er allemaal werkstukken gemaakt die daarmee te maken hebben en deze worden geexposeerd tijdens Oerol zelf. In de observatiehut naast strandpaviljoen de Branding (Midsland aan Zee) kun je alle werkstukken bekijken, gasten bestuderen, observatielijsten invullen en zelfs geringd worden!

Door middel van een zoekkaart kun je als gast zelf kijken welk type je bent en aan de hand van de locaties en statistieken kun je kijken waar dezelfde types zich op het eiland verbinden of juist de andere types zullen zijn.

Om ons onderzoek nog meer uit te breiden, vragen we ook gasten om gastelaar te worden, door een observatieformulier in te vullen. Met deze informatie worden de statistieken weer elke dag aangevuld.

De resultaten van de verschillende lessen die ik heb gegegeven zijn hieronder terug te vinden:

groep 3 en 4: eten maken voor type L

groep 1 en 2: de bewegingen van de vogels tekenen

groep 3 en 4: eten maken voor type D

groep 3 en 4: eten maken voor type K

groep 7 en 8: een speciale foto voor elk type

groep 7 en 8: een panorama mesdag voor elk type

groep 7 en 8: woensdag wasdag: wat zit er in de wasmand van elk type?

groep 3 en 4: eten maken voor type RG

groep 5 en 6: wat zit er in die koffer?

groep 7 en 8: waar verblijft elk type gast?

Categorie├źn