Ik ga op reis en neem mee

vervolg op 'weggeweeft' en 'fogo'

Het pijnlijke gemis van thuis

Het gevoel van verlangen naar huis

Het missen.

Wat neem je mee als je van huis weggaat?

Ik heb een aantal mensen gevraagd wat ze altijd meenemen als ze weggaan van huis. Wat geeft hen zekerheid om veilig op pad te gaan? Al deze voorwerpen heb ik verzameld in mijn koffer, zodat ook ik vol moed de deur uit durf te gaan. Alles bij elkaar een behoorlijke koffer vol.

De gevulde koffer zit vol met voorwerpen die mensen om mij heen hadden doorgegeven altijd mee te nemen als ze op reis gaan. Thuis heb ik gekeken wat mijn eigen vertaalslag was voor de genoemde voorwerpen. ‘muziek’ is lastig weer te geven als het op je telefoon staat, dus dat zijn een paar cd’s geworden met muziek waar ik elke dag wel naar zou kunnen luisteren. ‘mijn kinderen en kleinkinderen’ is een foto geworden van mijn gezin van vroeger.

Dit werk heb ik speciaal gemaakt voor ‘plan b – etalage expositie’ en is een vervolg op ‘weggeweeft’ en ‘FOGO’. Het heeft mij laten inzien dat veel mensen soms last hebben van heimwee en dat iedereen er op een eigen manier mee omgaat. Sommige mensen kennen dit gevoel helemaal niet, maar nemen toch altijd iets mee van huis als ze op reis gaan. En eigenlijk is het niet zo erg dat ik bepaalde voorwerpen graag om me heen heb, als ik voor langere tijd niet in mijn vertrouwde omgeving ben. Toen ik de mensen om mij heen vroeg wat ze meenamen op reis, heb ik ook gevraagd of ze een tip hadden voor mij. Dit heeft geresulteerd in een verzameling tips die ik mee zal nemen in dit langdurig onderzoek naar mijn eigen heimwee.