Ze zijn zo plat, deel 3

kunstwandelroute op het Vogeleiland in Deventer

Voor de Kunstwandeling ‘Vogeleiland’ in Deventer heb ik het derde deel van ‘ze zijn zo plat’ gemaakt. Dit project is tot stand gekomen door Loes ten Anscher, Eva Kleeman en Freekje Vervoord)

Je leest hier meer over hoe ik tot ‘ze zijn zo plat, deel 3’ ben gekomen.

Voor deze kunstwandeling hebben nog vier andere kunstenaars werk gemaakt: Jeroen Diepenmaat, Susanne Sorensen, Tamara Stoffers en Stefan Venbroek.

De kunstwandeling begint bij Parkcafe ‘Mees’ en daar kun je een botaniseertrommel aanschaffen. In deze trommel (bedacht en ontworpen door Loes ten Anscher) zitten van alle deelnemende kunstenaars een klein item om te prikkelen naar het werk te kijken. Daarnaast zit er een essay van Eva Kleeman.

Uit de essay van Eva: Jojanneke Dekens brengt de desintegratie van een overreden eend op het asfalt in beeld. Zij confronteert ons niet met het fysieke rottingsproces, maar met het verbleken van onze herinnering, zoals ook jeugdherinneringen kunnen vervagen. Dekens is gefascineerd door vergankelijkheid. Zij toont de doodgereden woerd niet vanuit een fascinatie met de dood, maar uit respect voor het leven: ‘Erken het dier, ook nu het doos is en geniet nog even van de schoonheid die het heeft’. Dit geeft haar werk een uitgesproken gevoeligheid. Het geplette dier is een terugkerend thema in haar werk, een symbool voor de confrontatie tussen mens en dier.

alle zeven foto’s die het proces van vervaging laten zien
de eerste drie foto’s
de laatste vier foto’s

De kunstwandeling is elke dag te doen, van 13 september tot en met 15 november. Bij Parkcafe ‘Mees’ is de botaniseertrommel aan te schaffen en begint ook de rondwandeling.