Zwerfstenen

Alle verzamelde vakantie-stenen die mijn moeder van vrienden heeft gekregen worden weer teruggebracht naar het land waar ze vandaan komen.

‘Neem je een steentje mee van vakantie’, vroeg mijn moeder altijd aan iemand die op reis ging. En zo heb ik uit de erfenis een kleine verzameling stenen gekregen waarop vaak staat uit welk land die komt en wanneer die is meegenomen. Vaak ook met een papiertje erbij, waarop nogmaals is geschreven wanneer het steentje is verzameld en ook nog vaak door wie.

Maar wat te doen met een verzameling van iemand anders? En ook nog eens een verzameling waar ik zelf niet zo heel veel heb.

Het idee wat al snel in mijn hoofd opkwam was om de steentjes terug te ‘geven’ aan het land waar ze vandaan zijn gekomen. Maar om nu alle landen te bezoeken van al die steentjes, dat werd me een beetje te veel. Vooral omdat Siberie, Libie en Ghana nu niet echt de landen zijn die hoog op mijn vakantielijstje staan. Toen bedacht ik me dat ik de stenen zou kunnen opsturen naar mensen die daar woonachtig zijn. Mischien zelfs mensen die daar ergens in een museum werken. Maar toen sprak ik iemand die zei ‘he, maar daar ga ik naartoe op vakantie, zal ik hem voor je mee nemen?’ En zo is het plan van terugbrengen gegroeid.

Inmiddels zijn er al 17 van de 28 steentjes teruggebracht of zijn nog onderweg.

Zelf heb ik ook een steentje teruggebracht, die naar Groningen. Dat was nog wel een reis die ik kon ondernemen!

 overzichtsfoto: ergens op deze foto is de steen neergelegd

Ik vraag alle steentjes-terugbrengers of ze, als het steentje is neergelegd ( op een door hun gekozen plek), een foto willen maken van het steentje dichtbij, eentje van iets verder weg en een soort overzichtsfoto (waarop je de omgeving goed kunt zien). Zo ontstaat er een verzameling van foto’s waarop alle steentjes te zien zijn, maar ook de plek waar ze zijn achtergelaten.

En terwijl alle steentjes teruggebracht worden, kan ik goed nadenken wat ik uiteindelijk met dit project wil doen. Hoe presenteer ik dit project?

De steentjes die al zijn teruggebracht: Oostenrijk, Engeland, Belgie, Frankrijk, Groningen, Zwitserland, Oostenrijk, Portugal, Australie, Amerika, Turkije, Griekenland, Amerika, Noorwegen, China, Thailand en twee steentjes uit Ghana.

Dit steentje is nog onderweg:  Himalaya’s,

Deze steentjes zoeken nog een reisgenoot: Sardinie, Zweden, Tsjechie, Kreta, Dordogne, Lissabon, India, Siberie, Libie

Ga jij nog naar een van deze landen toe, of ken je iemand die daarheen gaat reizen? Laat het me weten, dan kan het steentje misschien met jou mee op vakantie! Neem, middels onderstaand formulier, contact met me op om te vertellen om welk steentje het dan gaat.