Zwerfstenen

Alle verzamelde vakantie-stenen die mijn moeder van vrienden heeft gekregen worden weer teruggebracht naar het land waar ze vandaan komen.

‘Neem je een steentje mee van vakantie’, vroeg mijn moeder altijd aan iemand die op reis ging. Waarna er in de loop van de jaren een verzameling was ontstaan van stenen uit alle delen van de wereld.

Toen ik (na het overlijden van mijn moeder in 2015) door het huis liep, herkende ik de stenen direct. Ik had er zelf een aantal meegenomen voor haar. Deze verzameling mocht niet zomaar weggegooid worden, maar hem zelf houden vond ik ook niet goed voelen.

Nadat ik enige tijd hierover had nagedacht, besloot ik een plan op te zetten om te proberen alle stenen weer terug te brengen naar het land waar ze vandaan waren gekomen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is verzameling-alle-stenen-1024x682.jpg

Vrienden, familie en kennissen heb ik gevraagd om een steentje mee te nemen, als ze naar het land gingen waar een betreffende steen vandaag kwam. De vraag was om het steentje op een plek achter te laten die zij goed vonden. En er daarna een foto van te maken…eentje van dichtbij (waarbij de steen nog herkenbaar te zien was), eentje van een paar stappen verder weg, zodat er iets meer van de omgeving te zien was en eentje van de totale omgeving, waarbij de steen niet meer herkenbaar te zien zou zijn.

Inmiddels zijn er al 22 van de 28 steentjes teruggebracht of zijn nog onderweg. Vier stenen liggen nog te wachten op iemand die ze terug kan brengen of kan ontvangen per post, waarvan er eentje dit komende jaar waarschijnlijk wordt teruggebracht. India, Siberië en Libië blijken de lastigste landen te zijn.

De afronding van dit project is nog niet duidelijk. In 2022 ga ik nog mijn best doen om de vier overgebleven stenen een nieuwe plek te geven. Mocht dit niet lukken dan is het mijn plan om toch een afronding te bedenken, waarbij de niet teruggebrachte stenen een rol kunnen spelen in het eindwerk.