Jojanneke Dekens

Creatieve Verwonderaar

  • Welkom
  • CV
  • Kunstprojecten heden
  • Kunstprojecten verleden
  • BIK-projecten heden
  • BIK-projecten verleden
  • Inspirerende kunstenaars
  • plan b – een etalage expositie
  • Winkel
  • Contact

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief:

Created by inekevermeulen.nl
  • Afz. J.Dekens

    Deventer, 18-12-2021

    wat doet een kunstenaar allemaal, deel 2

    De laatste lessen op de Borgloschool in Deventer zijn gegeven. Daarom even een samenvatting wat de leerlingen in deze drie lessen hebben gedaan. Het onderzoek dat je als kunstenaar doet, is verder uitgediept. Na structuur/textuur en kleur hebben de leerlingen gekeken naar de lijn. Wat voor verschillende lijnen zijn er allemaal en hoe kun je die tekenen? Ik heb de leerlingen een lijndictee afgenomen. Ze moesten dan bijvoorbeeld een gebogen lijn tekenen die afwisselend dik en dun was, of een doorlopende dunne lijn.

    Daarna hebben we het gehad over hoe je met lijnen beweging kunt suggereren, maar ook licht en donker. Daarmee hebben ze geoefend. Op een invulblad gingen ze proberen om in stappen van vijf van licht naar donker te werken. Door alleen maar gebruik te maken van lijnen!

    Met al deze informatie zijn ze de een na laatste les in gegaan. Daar werd gewerkt met een onderzoeksblad, waarbij ze met een in hars-gegoten-insect en een vergrootglas op onderzoek gingen. Eerst op drie verschillende manieren tekenen: een blinde schets (niet kijken naar je tekening en je pen niet van het papier halen) in een halve minuut, daarna een snelle schets (1 minuut, waarbij je wel ‘gewoon’ mag tekenen) en als laatste een detailtekening (3 minuten). Welke vind je het fijnste?

    blinde schetsen van insecten/kriebelbeesten

    Daarna kregen de leerlingen een blaadje met daarop een kleur geschreven en een blaadje met daarop een manier van voortbewegen genoteerd. Deze informatie werd op het onderzoeksblad verwerkt en aan de hand van al deze informatie gingen ze een schets maken. Deze schets vormt het uitgangspunt voor de collage die in de laatste les gemaakt gaat worden.

    Voor de collage in de laatste les mochten de leerlingen al het werk gebruiken dat ze in voorgaande lessen hebben gemaakt. De onderzoeken bij ‘kleur’, ‘structuur/textuur’ en de ‘lijn-les’. Ze mochten ook nieuwe vellen papier betekenen om deze te gebruiken voor de collage. Een kop, een lijf en poten (als dat past bij jouw soort voortbeweging!). Alles uitknippen en schuiven. Daarna werden de collages gelamineerd, omdat de kleuren dan nog beter tot hun recht komen!

    Het was erg bijzonder om zo’n lange lessenserie te mogen geven op een school. Normaliter wordt je als kunstenaar voor 1, hooguit 2 lessen ingehuurd. Deze keer konden AnnaKarina ter Horst en ik een lessenserie ontwerpen waarbij we de leerlingen helemaal een proces in konden laten duiken. Vooral het uitproberen, het hoeft nog niets te worden, leren van dingen die ‘mis’ gaan….de leerlingen pakten dit erg goed op.