Jojanneke Dekens

Creatieve Verwonderaar

  • Welkom
  • CV
  • Kunstprojecten heden
  • Kunstprojecten verleden
  • BIK-projecten heden
  • BIK-projecten verleden
  • Inspirerende kunstenaars
  • plan b – een etalage expositie
  • Winkel
  • Contact

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief:

Created by inekevermeulen.nl
  • Afz. J.Dekens

    Deventer, 1-12-2021

    Wat doet een kunstenaar eigenlijk allemaal?

    Voor openbare basisschool ‘De Borgloschool’ in Deventer hebben AnnaKarina en ik de kans gekregen om een hele lange lessenserie te ontwikkelen en te geven. En waar ik meestal als BIK-docent maar een, twee en hooguit drie lessen mag komen om les te geven is een serie van tien lessen de perfecte manier om eens heel goed het proces aan te gaan. En dat betekent deze keer meer diepgang over wat het kunstenaarschap inhoudt: hoe ziet een kunstenaar eruit? Kun je een kunstenaar herkennen als die op straat zou tegenkomen? Welke verschillende technieken en materialen kunnen beeldend kunstenaars nodig hebben? Ziet het atelier van een keramist er significant anders uit dan die van een fotograaf? En zo ja, hoe dan?

    De leerlingen hebben zich eerst hiermee bezig gehouden, waarna ze zijn gaan nadenken over wat voor soort kunstenaar ze zelf zouden willen zijn en wat er dan allemaal in hun atelier te vinden zou zijn. Hiervan hebben ze collages gemaakt. Maar aangezien daarop een foto van henzelf te zien is, kan ik deze werken niet laten zien vanwege privacy redenen.

    Daarna kwam het kijken naar kunst aanbod, middels de VTS (Visual Thinking Strategies) hebben de leerlingen 20-25 minuten naar 1 kunstwerk gekeken en gepraat over wat er allemaal gebeurde op die afbeelding. Prachtig om te zien dat leerlingen van de midden -en bovenbouw dit prima aankunnen en hun spanningsboog eigenlijk nog langer was (aangezien er nog veel vingers in de lucht waren toen het tijd was te stoppen). Ook een inkijkje in mijn eigen atelier leverde mooie gesprekken op. Ik had eigen werk meegenomen, foto’s uit mijn atelier en ik vertelde over hoe ik aan mijn projecten werk.

    En toen konden de leerlingen weer aan de slag: deze keer met beeldaspecten: het verschil tussen textuur en textuur. De leerlingen kregen een voorwerp uit de natuur (schelp, veer of stuk hout) en gingen deze bestuderen en daarna met twee verschillende materialen de structuur op papier aanbrengen. Door dit met houtskool en daarna met pen/inkt te doen, kregen de leerlingen een gevoel voor waar ze voorkeur voor hadden. De andere les bestond uit eenzelfde opdracht, maar dan had alles met het beeldaspect kleur te maken: primaire, secundaire en tertiaire kleuren, warme en koude kleuren en het contrast hiertussen, kleurfamilies en licht/donker contrast. Door deze keer met wasco (vetkrijt) en pastelkrijt te werken, konden ze weer uitproberen welk materiaal ze het fijnste vonden werken.

    De laatste drie lessen staan nog op het programma, dus daarover zal ik later meer vertellen!